Verzekering rieten daken

Tegenwoordig hoeft een rietendak niet brandgevaarlijker te zijn dan een pannendak en wordt daarom door de meeste verzekeringsmaatschappijen voor dezelfde premie verzekerd op het moment dat het een gesloten constructie betreft.
De stelling dat een rietendak duur is in de verzekering is dus inmiddels achterhaald.

Er zijn een aantal manieren om ervoor te zorgen dat de brandgevaarlijkheid van een rietendak beperkt blijft:

  • Een gesloten onderconstructie: het riet wordt rechtstreeks op een gesloten onderplaat geschroefd. Deze onderconstructie is luchtdicht afgewerkt waardoor er van binnenuit geen zuurstof meer bij het rietpakket kan komen en bij brand er dus van binnenuit geen zuurstof kan worden aangezogen. Meer informatie over de gesloten constructie.
    De verzekeraar vraagt u bij het afsluiten van de verzekering meestal om een verklaring van de soort onder constructie die is gebruikt. Deze kan Pape Rietdekkers voor u verzorgen.
  • Een sprinklerinstallatie van Rupako waarbij vliegvuur wordt gedetecteerd en direct geheel automatisch wordt geblust via aansturing door een PLC.
  • Bij een schoorsteen is het gebruik van een vonkenvanger aan te raden. Een vonkenvanger zorgt ervoor dat alle brandende roetdeeltjes worden gedoofd voordat ze de schoorsteen verlaten. Deze is ook te combineren met een schoorsteenkap van aluminium of koper.
  • Een brandvertragende coating: hierbij wordt er een coating aangebracht over het riet. Hiervoor kunt u kiezen als u een traditionele open constructie heeft. Het rietendak wordt dan brandvertragend, echter geen enkele coating maakt het dak onbrandbaar. Een brandvertragende coating aangebracht op een gesloten schroefdak constructie voegt weinig tot niets toe aan de brandveiligheid. Echter in sommige gevallen wordt dit door de gemeente toch geëist.

Rietdekkersbedrijf Pape Rietdekkers adviseert u graag over de verzekering van uw rietendak. Neemt u gerust contact met ons op voor meer informatie.