title

HOOIBERGEN

Hooibergen in alle soorten en maten

Vroeger werd een hooiberg vooral gebruikt voor het opslaan van hooi bij boerenbedrijven. Tegenwoordig worden hooibergen vooral gebruikt in de grotere tuinen, waarvoor deze geschikt zijn als zit- en terrasgelegenheid. Daarnaast kunt u de hooiberg ook gebruiken als schuilplaats voor dieren, opslag en speelruimte. Pape Rietdekkers maakt graag voor u een authentieke en rietgedekte hooiberg. Het houtwerk van de hooibergen wordt verzorgd door Pape Hooiberg in Deventer.

hooiberg

De vierroedige hooiberg

Een vierroedige rietgedekte hooiberg kenmerkt zich door de specifieke opbouw van vierkanten houten palen, van 20 x 20 centimeter. Deze palen hebben een lengte van 7,5 meter en worden roeden genoemd. Bij Pape Rietdekkers maken we gebruik van kwaliteit inlands eikenhout, waarvan ook de lanen worden gezaagd om het geheel met elkaar te verbinden. Dit wordt gedaan middels een pen-en-gat verbinding, waardoor de constructie altijd stevig staat. De kap van de hooiberg wordt vervaardigd uit vurenhout en de latten uit rijshout, (wilgentakken). Om het riet aan de onderkant van de kap te laten knellen, wordt een rol riet aangebracht. Dit noemen we een wiep. Tenslotte bedekken we de hooiberg met duilenriet op een dikte van ongeveer 20-22 centimeter. In de nok van de hooiberg wordt het riet in een punt afgewerkt en achter de roeden wordt een pan ingewerkt om het water af te voeren.

De eenroedige hooiberg

De eenroedige hooiberg is kleiner dan het voorbeeld hierboven. De roede van de eenroedige hooiberg is zeven meter lang en wordt gezaagd uit de stam van een rechte eik. De stam wordt vervolgens vierkant gezaagd, met een afmeting van 20×20 centimeter. Het onderste stuk van de stam wordt niet gezaagd, omdat deze voet in de grond wordt geplaatst. De ´slede´ is het hart van de kapconstructie, omdat deze de kap omhoog en omlaag kan laten bewegen. Nadat de constructie van de eenroedige hooiberg is voltooid, wordt door de rietdekker de laatste hand aan het rieten dak gelegd. Een eenroedige hooiberg wordt ook wel eens rieten parasol genoemd.

Andere soorten hooibergen

Uiteraard zijn dit niet de enige hooibergen die wij voor u kunnen maken. Wij geven u graag een overzicht van de verschillende soorten uitvoeringen. Wij leveren uw rietgedekte hooiberg altijd perfect af, maar u ontvangt altijd tien jaar garantie op eventuele gebreken.

OFFERTE AANVRAGEN

Meer weten over hooibergen of vrijblijvend een offerte? Bel ons op 0314 – 33 40 27

Of neem gerust contact met ons op via e-mail of onze contactpagina

PAPE RIETDEKKERS - PROFESSIONEEL EN INNOVATIEF
Contact

Aangesloten bij de vakfederatie rietdekkersGecertificeerd voor onderhoudswerk door Monumentenwacht Gelderland