Rieten dak beschermen tegen vogels

Met een rieten dak haalt u een prachtig natuurproduct in huis, of beter gezegd, op uw huis. Dat is vooral een heel groot voordeel, want natuurlijk riet is een prachtig materiaal met geweldige isolerende eigenschappen en een onvergelijkbare uitstraling. Toch zijn er naast mensen ook andere dieren die dol zijn op riet, en dat kan een probleem worden als u er niet tegen optreedt. Er zijn in Nederland een aantal vogelsoorten die erom bekend staan rieten daken te kunnen beschadigen. De hoofdverdachten zijn de houtduif, de ekster, de kauw en de roek. Deze dieren komen door het hele land voor, dus het kan ook voor u nodig zijn om uw rieten dak te beschermen tegen vogels en hun ongewenste aandacht voor uw dakbedekking.

Moet u uw rieten dak beschermen tegen vogels?

Als u zelf een rieten dak heeft is de kans groot dat u de natuur en haar natuurlijke materialen weet te waarderen. Het zou ook goed kunnen dat uw woning landelijk gelegen is, met genoeg ruimte voor vogels in de buurt, waardoor ze waarschijnlijk regelmatig in uw tuin en om uw huis te vinden zijn. Leuk natuurlijk, een beetje leven om u heen, maar sommige vogels kunnen helaas niet goed van uw rieten dak afblijven. In het voorjaar zijn al die goudgele rietstengels een verleidelijke bron van nestmateriaal. Daardoor zou uw mooie rieten dak wel eens de nieuwe vloer van een nabijgelegen vogelnestje kunnen worden. De vraag wordt dan al gauw: wanneer is het nodig om in te grijpen?

Schade aan rieten daken door vogels

Nu is de bouw een enkel nest niet zo’n ramp, maar als verschillende vogels hier en daar steeds meer afzonderlijke rietstengels uit het rietdek blijven trekken kan het wel degelijk een probleem worden. In het voorjaar zijn vogels op zoek naar nestmateriaal, maar er zijn ook soorten die slim genoeg zijn om uit baldadigheid aan het riet te gaan trekken. Als er te grote gaten in de rietstructuur vallen kunnen lekkages ontstaan. De onderlinge samenhang van het riet neemt af en het riet kan er slordig en onverzorgd uit gaan zien, of zelfs gaan verzakken.

Uw rieten dak effectief beschermen

Of u last zult krijgen van vogels is helaas niet te voorspellen. De laatste jaren lijkt beschadiging door kraaien bijvoorbeeld toe te nemen, omdat deze niet meer actief mogen worden bestreden. Ook worden er incidenteel beschadigingen door dieren als boom- en steenmarters of eekhoorns gemeld, maar dat zijn uitzonderingen. Het is in elk geval zaak om uit te zoeken wie de boosdoeners precies zijn. Het gebeurt niet erg vaak, maar als vogels het op uw woning voorzien hebben is het belangrijk om uw rieten dak er effectief tegen te gaan beschermen.

Voorkomen en herstellen

Uiteraard herstellen we uw dak grondig en vakkundig als de rietlaag al beschadigd is geraakt. Toch is voorkomen vele malen beter dan genezen. Wij brengen onder de nokvorst standaard een laag gaas aan, voor extra preventieve bescherming van de kwetsbare delen van de rietlaag onder de vorst. Afhankelijk van de problemen kan ook worden gewerkt met vangkooien voor specifieke vogelsoorten. In het uiterste geval kan een professionele jager nog uitkomst bieden, maar zo’n drastische maatregel heeft niet onze voorkeur. Overleg is van geval tot geval altijd raadzaam. Neem daarom direct contact op met onze medewerkers, zodat we een oplossing kunnen bedenken die het beste past bij uw specifieke situatie.

OFFERTE AANVRAGEN

Meer weten over bescherming van uw dak? Bel ons op 0314 – 33 40 27

Of neem gerust contact met ons op via e-mail of onze contactpagina

PAPE RIETDEKKERS - PROFESSIONEEL EN INNOVATIEF
Contact

Aangesloten bij de vakfederatie rietdekkersGecertificeerd voor onderhoudswerk door Monumentenwacht Gelderland