Beestjes in het riet – stofluis en rietluis

Beestjes in het riet – stofluis en rietluis

Beestjes zoals stofluis (ook wel rietluis genoemd) in het riet, komen voor in ongeveer 3% van de gevallen na het aanbrengen van een rieten dak. Een uitbraak van deze beestjes in het riet vindt vooral plaats in het voorjaar of de zomer.
In de meeste gevallen is er sprake van beestjes in het riet wanneer het gaat om een nieuwbouw pand of een uitgebreide verbouwing waarbij ook het rieten dak is vernieuwd. In combinatie met het aanleggen van een tuin of het ophogen van grond kan het evenwicht van de leefomgeving van de stofluis verstoord zijn.

Stofluis wil overleven

Om te kunnen overleven in de verstoorde leefomgeving, kruipt de stofluis bij oplopende temperaturen steeds verder het koele riet in. Uiteindelijk kan het voor komen dat de stofluis via kieren langs kozijnen en ramen de woning of het gebouw binnenkruipen.
De overlast van stofluis is in het eerste jaar het ergst en zal eventueel het jaar daarop in het voorjaar minder zijn. De overlast verdwijnt uiteindelijk wanneer het evenwicht in de leefomgeving is hersteld en het overmatige bouwvocht opgedroogd is. In alle gevallen is de overlast na drie jaar volledig verdwenen. Ook controleren wij tijdens het onderhoud aan het rieten dak op deze beestjes.

Bestrijding van stofluis en rietluis

De bestrijding van stofluis en rietluis wordt afgeraden omdat het dan langer duurt voordat het natuurlijk evenwicht zichzelf heeft hersteld. Daardoor raden wij het bestrijden van beestjes in het riet af. Het is wel mogelijk om bestrijdingsmiddelen in kieren te spuiten waar de beestjes door naar binnen komen. Op deze manier wordt de overlast van de stofluis en rietluis vermindert. De overlast van stofluis kan erg hinderlijk zijn, maar is niet schadelijk voor mens of dier.

Veelgestelde vragen

Bij het explosief optreden van een uitbraak van hele kleine beestjes gaat het verreweg in de meeste gevallen om stofluis. Dit komt uitslijtend voor als het rieten dak en/of de omgeving ingrijpend zijn veranderd. Het betreft dan een verstoord natuurlijk evenwicht in combinatie met bouwvocht waardoor deze overlast optreedt. Het beestje kruipt in het riet en kan zich daar enige tijd handhaven.

Met warm weer komen de beestjes uit het rieten dak omdat het daarin te warm en droog wordt om zich te kunnen handhaven en veroorzaakt dan overlast omdat onder andere via kozijnen ook binnen komen. Rond oktober als het warme weer afneemt zal de overlast verdwenen zijn, maar deze kan het voorjaar erop weer terugkeren als het weer warmer wordt. Vaak is een tweede jaar de overlast wel een stuk minder en zal het een derde jaar niet meer terugkeren.
Deze aanwezigheid van stofluis zegt niets over de herkomst of de kwaliteit van het riet.

De stofluis kruipt in het rieten dak omdat ze op zoek zijn naar een koele vochtige plek. Vandaar ook dat zogauw het warme weer aantrekt in het voorjaar de overlast start. Het rieten dak wordt dan te warm en te droog waardoor de stofluis op zoek gaat naar een nieuwe plek.

Veel stofzuigen is de beste remedie. De overlast verdwijnt rond oktober als het warme weer afneemt. Daarnaast kan er een bestrijdingsmiddel tegen kruipend ongedierte in de sponning van de kozijnen worden gespoten om te zorgen dat de stofluis minder makkelijk in huis komt. Uiteindelijk zal het natuurlijk evenwicht zich moeten herstellen.

Als u last heeft van stofluis begint dit meestal in het voorjaar als de temperatuur boven de 20 graden komt en stopt rond oktober. Het kan het erop volgende jaar nog terugkeren, vaak in mindere mate. En zal daarna geheel ophouden als het natuurlijk evenwicht zich heeft hersteld.