title

Rieten dak vervangen

Riet is een prachtig natuurproduct, maar zoals alles in de natuur is ook een rieten dak geen eeuwig leven beschoren. De levensduur van een goed aangelegd rieten dak kan aanzienlijk zijn, maar er komt een moment waarop u uw rieten dak moet vervangen. Gelukkig staan op dat moment de vakspecialisten van Pape Rietdekkers voor u klaar.

Hoe lang gaat een rieten kap mee?

De levensduur van een rieten dak varieert aanzienlijk van object tot object en is afhankelijk van verschillende factoren. Bij al die factoren spelen vocht en een goede waterafvoer een kritieke rol. Uiteraard is goed en regelmatig onderhoud een belangrijk aandachtspunt, maar ook de onderconstructie waarop het rieten dak is gebouwd is van belang: gaat het om een open constructie, een geschroefd rieten dak, of een ondergeschoten dak, en wat zijn de hellingshoeken van de verschillende dakvlakken? Ook de kwaliteit van het riet en het vakmanschap van de rietdekker spelen mee, net als omgevingsfactoren zoals het weer en de aanwezigheid van bomen rondom de woning. Hoe goed u deze factoren ook onder controle probeert te houden, soms is een rieten dak onherroepelijk aan vervanging toe.

Wanneer moet u uw rieten dak vervangen?

Dit verschilt van persoon tot persoon, tenzij slijtage en beschadiging vervanging noodzakelijk maken. Voor de ene persoon zal dit pas nodig zijn als het rietdek bijna tot op de onderlaag versleten is, maar voor de ander is een fraaie aanblik juist weer heel belangrijk. Natuurlijk spelen er ook financiële afwegingen mee. Met regelmatig professioneel onderhoud kunt u waarschijnlijk langer wachten voor u uw rieten dak vervangt. Daar staat tegenover dat te lang wachten kan leiden tot schade aan de onderliggende constructie, wat vanzelfsprekend aanzienlijke extra kosten met zich meebrengt. Wij raden u daarom aan om professioneel advies in te winnen wanneer u twijfelt over het vervangen van uw rieten dakbedekking.

Hoe vaak moet een rieten dak vervangen worden?

Juist omdat ieder rieten dak anders is, kunnen we alleen een algemene richtlijn voor de levensduur van daken geven. Doorgaans moet een goed aangelegd rieten dak zeker 25 jaar in goede conditie blijven. Vaktechnisch kunnen we geen garanties geven voor bestaande daken, maar grof gesteld gaan veel rieten daken zo’n 25 à 30 jaar mee voordat vervanging noodzakelijk is. Daken gaan uiteindelijk lekken als ze niet worden vervangen, waardoor ze forse en onnodige extra schade aan uw huis kunnen gaan veroorzaken.

Een rieten dak vervangen: de kosten

Ook hier geldt weer dat een exacte kosteninschatting maatwerk is vanwege de vele factoren die bij vervanging van een rieten dak komen kijken. We willen geen illusies wekken met scherpe prijzen die vervolgens in de praktijk tegen blijken te vallen. Neem daarom rechtstreeks contact op met onze vakspecialisten, zodat we u een accurate offerte op maat kunnen geven. Ook voor aannemers rekenen we graag uit met welke bedragen zij rekening moeten houden bij het vervangen van rieten daken.

OFFERTE AANVRAGEN

Meer weten over het vervangen van uw rieten dak? Bel ons op 0314 – 33 40 27

Of neem gerust contact met ons op via e-mail of onze contactpagina

PAPE RIETDEKKERS - PROFESSIONEEL EN INNOVATIEF
Contact

Aangesloten bij de vakfederatie rietdekkersGecertificeerd voor onderhoudswerk door Monumentenwacht Gelderland