title

Het product riet

Over het product riet

Wanneer u kiest voor een rieten dak, wilt u natuurlijk graag weten wat riet precies is. Riet (Phragmetis australis) behoort tot de grassenfamilie en is overal ter wereld te vinden. Riet groeit altijd aan de waterkant of in het water op natte, zoete tot brakke grond. Het riet dat we gebruiken voor dakbedekking (dekriet) is altijd hard, dun, recht, blank en éénjarig. De kwaliteit van het riet hangt af van de bodem- en waterkwaliteit. We meten de kwaliteit van het riet aan de hand van de stengeldikte, celstructuur en taaiheid.

De herkomst van riet

De rietsoort wordt altijd benoemd naar de herkomst. Zo kennen we in Nederland bijvoorbeeld Fries riet, Wieden riet, Kalenbergs riet en duilenriet. In ons eigen land hebben we ongeveer 7.000 hectare aan rietland, waarvan 4.500 hectare ieder jaar wordt gemaaid en verwerkt wordt tot rieten daken.  Natuurlijk komt ook veel riet uit het buitenland, zoals Oostenrijks riet en Chinees riet. Elk soort riet heeft zijn eigen kenmerkende eigenschappen en de prijs is afhankelijk van de kwaliteit en het aanbod. De keuze van het soort riet wordt vaak bepaald door de vorm van de kap. Dit komt omdat niet elke rietsoort voor elk dak geschikt is. Grover riet is namelijk sterker dan fijn riet en daardoor geschikt voor grote dakvlakken. Op kleinere daken kiezen we vaker voor fijner riet. Daarnaast maken wij in een aantal gevallen ook gebruik van kunstriet.

Over het algemeen is het zo dat fijner riet een mooier resultaat geeft na het dekken, maar voor een duurzaam rieten dak is wat grover riet juist beter. Grof riet ademt beter en slaat minder gauw dicht, hierdoor kunnen vocht en lucht gemakkelijker worden afgevoerd. Fijn riet is dus niet altijd het beste riet voor uw rieten dak. Wilt u een hooiberg bedekken? Dan is duilenriet erg geschikt. Duilen zijn de dikke poreuze stengels van de lisdodde. Het is een lichtere soort riet dan de andere rietsoorten, bovendien is de structuur van dit riet mooi spits, wat het geschikt maakt voor de hooiberg.

Wat is de beste rietsoort?

Welk riet het beste riet is voor uw dak hangt af van uw kap. Het juiste riet op de juiste plaats op uw dak bepaalt het uiteindelijke resultaat. Hierin adviseert Pape Rietdekkers u graag. Ook bent u van harte welkom met vragen over riet. Wij hebben veel riet op voorraad in onze opslag en vertellen u hier graag alles over.

Meer weten of een vrijblijvende offerte? Bel ons op 0314 – 33 40 27 of klik hier

Of neem gerust contact met ons op via e-mail of onze contactpagina

PAPE RIETDEKKERS - PROFESSIONEEL EN INNOVATIEF
Contact

Aangesloten bij de vakfederatie rietdekkersGecertificeerd voor onderhoudswerk door Monumentenwacht Gelderland