title

Overkapping met rieten dak

Riet is een heel divers materiaal waarmee u niet alleen daken van woningen en boerderijen, maar ook heel veel andere constructies een verrassende en authentieke draai kunt geven. We worden regelmatig gevraagd om een tuinhuis, een veranda, of een klassieke hooiberg met riet te bouwen als uniek element om een tuin mee compleet te maken. Maar er is altijd meer mogelijk en daarbij is uw verbeelding de enige grens. Als speciale finishing touch voor een aanbouw, bijgebouw, of bijvoorbeeld een buitenplaats is een rieten overkapping een prachtige manier om uw eigen signatuur mee te geven aan uw hele leefomgeving – en nog op een duurzame, natuurlijke manier ook!

Zo veel plekken voor een overkapping met riet

Een overkapping met riet is een fraaie manier om een droge en beschutte plek te creëren: in de tuin, om het huis, of als bijgebouw op een groter erf. Als uw huis of boerderij al voorzien is van een – al dan niet traditionele – rietkap, dan is een overkapping met riet een slimme architectonische interventie, waarmee u bouwwerken met een verschillende uitstraling beter op elkaar af kunt stemmen. We zien vaak dat eigenaren van huizen met rieten daken het materiaal zo zijn gaan waarderen dat een rieten overkapping een logische stap wordt zodra ze gaan nadenken over een afdak of een bijgebouw waar een plek in de luwte kan ontstaan. Wij begrijpen die gedachtegang natuurlijk direct, want na ruim honderd jaar werken met riet willen we zelf ook niet meer anders.

Het ontwerpen van een rieten overkapping

Voordat u uw enthousiasme de vrije loop laat is het goed om even na te denken over de praktische aspecten van een rieten overkapping. Hoewel een mooi afdak van riet op heel veel plekken prachtig staat, zijn er altijd ontwerpen en locaties die geschikter zijn dan andere. Zo is het bij het ontwerp van een overkapping met riet belangrijk om na te denken over de hellingsvlakken van het afdak. Een te vlak dak zorgt ervoor dat water lang op het rietdek blijft liggen voordat het weg kan vloeien of verdampen. Daardoor krijgen schimmels, algen en mos volop de kans om de rietstengels te beschadigen. Een dak met grotere hellingshoek is daarom beter bestand tegen de invloed van het weer. We raden ook af om een rieten overkapping te bouwen onder of vlakbij hoge bomen. Hierbij is niet alleen het ophopen van afgevallen bladeren een bedreiging voor de conditie van het afdak, maar ook dauwdruppels die elke ochtend op het riet terechtkomen kunnen schade aanrichten. De schaduw van omringende bomen kan de zon ook beletten in de natuurlijke droging van het rietdek, wat de vochthuishouding nog verder beïnvloedt. Als derde aandachtspunt geven we nog de rietsoort die u wilt gaan gebruiken. In het algemeen zijn soorten met dikke stengels beter geschikt voor een grote overspanning, terwijl de vochthuishouding beter wordt door de dikte van de rietsoort. Fijnere rietstengels geven in sommige gevallen een mooier visueel resultaat, dus ook de gebruikte rietsoort is van belang bij uw uiteindelijke keuze.

Praktisch advies, offertes en onderhoud voor uw rieten overkapping

Als u nadenkt over een overkapping met riet, neem dan het zekere voor het onzekere en vraag onze specialisten om hun praktische advies. Zo voorkomt u vergissingen waar u later spijt van krijgt. Ook voor offertes voor de aanleg van een rieten overkapping, of afspraken over periodiek onderhoud en schoonmaak voor een langere levensduur kunt u altijd bij ons terecht. Neem daarvoor direct contact op, of maak een afspraak voor een goed gesprek in onze vestiging of bij u op locatie.

OFFERTE AANVRAGEN

Meer weten over een overkapping met een rieten dak? Bel ons op 0314 – 33 40 27

Of neem gerust contact met ons op via e-mail of onze contactpagina

PAPE RIETDEKKERS - PROFESSIONEEL EN INNOVATIEF
Contact

Aangesloten bij de vakfederatie rietdekkersGecertificeerd voor onderhoudswerk door Monumentenwacht Gelderland