Rieten dak met pannen

Een ritje door landelijk Nederland laat direct zien dat een rieten dak op veel verschillende manieren kan worden aangelegd. Van majestueuze villa’s tot lieflijke tuinhuisjes en alles daar tussenin: voor elk object en voor ieder huis is een passende oplossing in riet te bedenken. Pape Rietdekkers is thuis in rieten daken van alle vormen en afmetingen, dus we denken graag met u mee als u zich oriënteert op uw mogelijkheden. Vergeet bij het nadenken over uw eigen rieten dak niet dat een combinatie van riet en dakpannen ook mogelijk is, met belangrijke praktische voordelen, en vaak tot prachtige resultaten leidt.

De combinatie van dakpannen en riet

Een rieten dak met pannen is soms vooral een kwestie van esthetische keuzes, maar er kunnen ook praktische overwegingen achter liggen. U heeft ze vast wel eens zien pronken in het landschap: statige boerderijen met langgerekte daken waarop dakpannen en riet elkaar afwisselen. Ook oude landhuizen en adellijke villa’s zijn vaak verdeeld in secties met een pannendak en gedeeltes met een rieten dakbedekking. Moderne nieuwbouwwoningen met rieten daken laten soms ook vlakken zien die met pannen zijn bedekt. Het afwisselen van een rieten dak en dakpannen kan een speels effect geven doordat het vlakken doorbreekt en zichtlijnen beïnvloedt. Architecten variëren bovendien ook graag met kleuren en texturen, waar riet en pannen zich uitstekend voor lenen. Daarbij is het wel verstandig om het advies van een specialistische rietdekker in te winnen om problemen achteraf te voorkomen.

De praktische keuze voor een rieten dak met pannen

Hoe mooi de wisselwerking tussen dakpannen en goudgeel riet ook kan uitpakken, vaak spelen er ook praktische redenen een rol in het combineren van de twee materialen. In de meeste gevallen heeft dit te maken met de hellingshoek van de dakoppervlakken, wat op zijn beurt weer samenhangt met de vochthuishouding van het dak. Rieten dakbedekking heeft de neiging om regenwater langer vast te houden dan een pannendak, omdat het water gemakkelijker van een dakpan afglijdt dan van een bundel rietstengels. Als de hellingshoek van het dak te klein wordt, duurt het te lang voordat het hemelwater eraf is gelopen. Gebeurt dit op een rieten dak, dan kan het vocht op het riet gaan inwerken en kunnen schimmelvorming en verrotting optreden. Daardoor worden de levensduur en de aanblik van het rieten dak ernstig verminderd. Bij dit soort oppervlakken met kleine hellingshoeken wordt meestal gekozen voor dakpannen, als aparte sectie geïntegreerd in het geheel van het rieten dak.

Slim omgaan met vochtregulering in huizen en stallen

Een andere praktische reden om dakpannen met riet te combineren zien we regelmatig terug in boerderijen, met name als het gaat om oudere panden. In traditionele boerderijen staat of stond het vee vaak aan de zijkanten van het pand, terwijl het boerengezin de deel middenin de boerderij bewoonde, onder de hooizolder in de nok. Omdat het vee veel vocht en condens uitstoot, wat niet bij het drogende hooi mag komen, staan de koeien, varkens, of schapen letterlijk ‘onder de pannen’. Boven de hooizolder ligt een rieten dakbedekking voor extra ventilatie zonder condensvorming, zodat het hooi mooi droog de winter doorkomt. We denken graag met u mee over de mogelijkheden om zelf een rieten dak en dakpannen te combineren, als aannemer of als particulier.

OFFERTE AANVRAGEN

Meer weten over een combinatie van riet en pannen? Bel ons op 0314 – 33 40 27

Of neem gerust contact met ons op via e-mail of onze contactpagina

PAPE RIETDEKKERS - PROFESSIONEEL EN INNOVATIEF
Contact

Aangesloten bij de vakfederatie rietdekkersGecertificeerd voor onderhoudswerk door Monumentenwacht Gelderland