Vonkenvanger op een rietendak

 

Bij elk rieten dak is de brandveiligheid een belangrijk aandachtspunt. Er bestaan veel mythes over riet en brandgevaar, zoals bijvoorbeeld het idee dat een rieten dak automatisch tot enorme verzekeringspremies leidt. Gelukkig zijn de moderne rieten daken op een heleboel manieren uitstekend te beschermen tegen de risico’s van brand. Een van die mogelijkheden is een zogenaamde vonkenvanger, waarmee u uw schoorsteen in alle comfort en veiligheid kunt laten roken.

Rieten dak en houtkachel veilig combineren

Een rieten dak is vaak de kroon op het werk van een rustiek ogend luxe woonhuis of boerderij. Een houtkachel past geweldig bij die klassieke look, dus het is logisch dat de combinatie van een open haard en een rietkap regelmatig voorkomt. Met de rook en de hitte van een houtkachel kunnen vonken mee omhoog door de schoorsteen worden gezogen. Om te voorkomen dat die vonken op het rieten dak gaan smeulen is de vonkenvanger bedacht. Dit is een speciaal ontworpen gaasomhulsel voor de schoorsteen die vonken geen kans geeft om te ontsnappen, terwijl de rook nog steeds vrij kan uitstromen. Daarmee is een vonkenvanger op een rieten dak een mooi stukje brandpreventie.

Een rookkanaal door uw rieten dak

Een schoorsteen kan uitstekend dienst doen als rookkanaal door een rieten dak, zolang het maar op de juiste manier wordt aangepakt. Als u al een schoorsteen heeft en u wilt een rieten dak laten aanleggen, dan kan de bestaande schoorsteen vaak met een paar kleine aanpassingen worden gebruikt. Uiteraard is de aanleg van een nieuw rookkanaal ook mogelijk. Vaak wordt zo’n rookkanaal in het hoogste punt van de nok naar buiten gevoerd, omdat daardoor de schoorsteen de rook het beste af kan voeren. Op het dak zelf wordt in een uitsparing een dakdoorvoer geplaatst, meestal van koper, waar de schoorsteenbuis doorheen wordt geleid. De uitsparing wordt vervolgens luchtdicht afgekit, zodat de isolerende waarde van uw rieten dak optimaal behouden blijft. Bovenop het rookkanaal wordt de vonkenvanger geplaatst, vaak samen met een regenkap, waarmee u een complete schoorsteeninstallatie moeiteloos in uw rietdek kunt laten integreren.

Rieten dak brandwerend maken

Naast vonkenvangers zijn er nog meer maatregelen waarmee u uw rieten dak optimaal tegen brandrisico’s kunt beschermen. Bij geschroefde rieten daken, die in moderne woningen het meest worden toegepast, zitten onder de rietlaag brandvertragende platen om het riet tegen vuur te beschermen. Ook bliksemafleiders zijn een belangrijke bescherming tegen brand door inslag. De installatie van een sprinklersysteem is ook een optie, net als het gebruik van speciale brandvertragende coatings. Onthoud dat geen enkele maatregel een rieten dak compleet onbrandbaar kan maken: een slimme combinatie van verschillende middelen is de beste manier om te voorkomen dat uw rieten dak door brandschade wordt aangetast. Vraag onze medewerkers gerust om advies om zoveel mogelijk risico’s vooraf te vermijden.

OFFERTE AANVRAGEN

Meer weten over een vonkenvanger voor uw rieten dak? Bel ons op 0314 – 33 40 27

Of neem gerust contact met ons op via e-mail of onze contactpagina

PAPE RIETDEKKERS - PROFESSIONEEL EN INNOVATIEF
Contact

Aangesloten bij de vakfederatie rietdekkersGecertificeerd voor onderhoudswerk door Monumentenwacht Gelderland