Of u nu al een rieten dak op uw woning heeft of niet, een dakkapel als uitbouw geeft zowel meer ruimte als een betere lichtinval, maar misschien nog wel belangrijker: het is een stijlvolle verfraaiing van uw hele pand. Voor iedere smaak en bouwstijl is een sierlijke rieten dakkapel te bedenken, dus als u in een enkele stap zowel de uitstraling als de WOZ-waarde van uw huis wilt opwaarderen, dan is een dakkapel op een rieten dak een uitstekend besluit.
Met een dakkapel op uw rieten dak – of meerdere dakramen natuurlijk – maakt u niet alleen optimaal gebruik van de ruimte die u kunt benutten. U maakt er tegelijk een design statement mee dat vanuit de verre omtrek te zien is. Daarbij zijn er veel varianten mogelijk, afhankelijk van uw eigen smaak en de vorm van uw huidige dak. Hier komt de meerwaarde dan ook naar voren die Pape Rietdekkers u met ruim een eeuw praktijkervaring
Grof gezegd zijn er drie soorten dakkapellen te onderscheiden: een rechthoekige dakkapel, een rond exemplaar, of een schilddakkapel, ook wel zadeldakkapel genoemd. Welk type u kiest hangt van uw eigen voorkeur af, net als het soort riet dat ervoor wordt gebruikt. Natuurlijk is het mooi wanneer de rietsoort zo goed mogelijk aansluit bij een eventueel bestaand rieten dak, maar ook andere kwaliteiten van het riet, zoals de stengeldikte en dampdoorlatendheid spelen een rol. Toch is de doorslaggevende factor in het uiteindelijke ontwerp de hellingshoek van zowel de dakkapel als van het aangrenzende dak. Daarbij is het goed om te beseffen dat de hellingshoek van de dakkapel kleiner is dan de hoek waaronder het dak is gebouwd. Dit heeft tot gevolg dat er moet worden nagedacht over hemelwater. Door de relatief kleine hoek kan water gemakkelijker minder snel wegvloeien en daardoor in het rietdek trekken, waardoor onderhoud een belangrijk aandachtspunt wordt. Gelukkig is Pape Rietdekkers niet alleen sterk in het adviseren over deze zaken, maar verzorgen onze specialisten ook regelmatig onderhoud voeren we reinigingswerkzaamheden uit om mogelijke slijtage of verkleuringen te herstellen, of liever nog, te voorkomen.
Bouwtechnisch gezien is de zogenaamde nokvorst een kritiek onderdeel van elke dakkapel op ieder rieten dak. De nokvorst draagt bij aan de uitstraling van de dakkapel als geheel. Daarbij is het vaak het mooist om het geheel zo goed mogelijk te laten aansluiten op de materialen van het dak zelf voor een geleidelijke overgang en een overeenstemmende stijl. Een keramische nok geeft bijvoorbeeld een heel ander effect dan een metalen nokvorst uitgevoerd in koper of aluminium. Het is dus van belang om rekening te houden met de bestaande nokken op uw rieten dak en hun kleuren en vormen. We bevelen uit ervaring aan om de zogenaamde raamdorpel, de halve nokvorst onderaan het raam van de dakkapel, aan te laten sluiten op de vorm, kleur en uitvoering van de nok van het dak zelf. Al met al is het plaatsen van uw dakkapel op een rieten dak dus een kwestie van de juiste afwegingen maken. Om teleurstelling achteraf te voorkomen kunt u dat het beste doen op basis van gedegen professionele kennis en ervaring. Daarom staan de specialisten van Rietdekkersbedrijf Pape Riet in Doetinchem voor u klaar. Voor een vrijblijvende offerte, gedegen advies en een goed gesprek bent u bij ons dan ook altijd welkom.
U heeft de keuze uit een rietgedekte dakkapel of een vlakke dakkapel welke van een ander materiaal is gemaakt. De rietgedekte dakkapel bestaat er in verschillende vormen van 1 of meerdere ramen.
Ja dit is zeker mogelijk. Wel dient er rekening te worden gehouden waar in het dak u de dakkapel wenst. En is het erg belangrijk om te streven naar een zo groot mogelijke hellingshoek als het een riet gedekte dakkapel betreft.
Dit kan wel maar is niet wenselijk in verband met versnelde slijtage op de plek waar het water over het riet loopt. Dit wordt al snel een lelijke plek in het dak. Beter is het om het water binnendoor of onder het riet door af te voeren. Waarbij wij water in het rietpakket brengen absoluut afraden.
30-40 graden is wenselijk. Onder de 25 graden is riet geen geschikte dakbedekking.
Dit hangt enorm af van de soort dakkapel die u kiest en de maat hiervan.