Heel grof gesteld zijn er twee manieren om een rieten dak te bouwen: met een open of een gesloten dakconstructie. De historische manier van werken, die al sinds mensenheugenis over de hele wereld wordt toegepast, is gebaseerd op een open constructie. Op de balken van het dak wordt een lattenframe aangelegd, waar vervolgens de rietstengels aan vast worden gebonden. Vanaf de binnenkant van het gebouw is het riet van het dak te zien, omdat er geen aparte onderlaag wordt aangebracht.
Naarmate de eeuwen verstreken en de technieken in de bouwsector steeds verder werden verfijnd, bleek dat de traditionele open rieten daken een aantal ongunstige eigenschappen hadden. Een open rieten dak biedt minder isolerende werking dan een gesloten kap. Daardoor wordt met een open rieten dak de nieuwe norm voor isolatie uit het Bouwbesluit 2012 niet gehaald. Inmiddels wordt deze methode vooral nog toegepast bij renovatie en historische panden. Voor nieuwbouw wordt meestal gekozen voor een gesloten rieten dak.
Bij een gesloten rieten kap, ook wel een geschroefd dak genoemd, worden de rietstengels van buitenaf op isolerende dakplaten geschroefd. Er wordt geen lattenframe meer gebruikt. Door de isolatieplaten worden buitenlucht en binnenklimaat van elkaar gescheiden. Daardoor neemt het isolerend vermogen van het geschroefde rieten dak enorm toe en zijn de overheidsnormen voor nieuwbouw weer haalbaar. Bovendien bespaart u zo aanzienlijk op uw energie uitgaven, waarmee een gesloten rieten kap op uw dak ook nog goed is voor het milieu.
Niet alleen de besparing op de energiekosten is een groot voordeel van een moderne gesloten rietkap op uw dak. Doordat in de scheidingslaag onder het riet dampwerende materialen worden gebruikt, kan vochtigheid uit uw woning niet opstijgen en dus niet met het riet van uw dak in aanraking komen. Daar komt nog een belangrijk voordeel bij: de brandveiligheid van uw woning wordt fors vergroot door de plaatsing van een gesloten rieten schroefdak. Mocht er onverhoopt binnenshuis brand uitbreken, dan kunnen de vlammen niet zomaar van binnenuit bij de rietlaag komen. Bij een traditioneel dak met open rietkap kan een brand sneller om zich heen grijpen vanwege de grote aanvoer van zuurstof. Met een gesloten rieten kap vergroot u dan ook niet alleen uw veiligheid, maar zorgt u ook voor een merkbare daling in de premie van uw brandschadeverzekering.
Uw huis is een uniek object en daarom verdient het maatwerk: een rieten dak dat optimaal aansluit op alle fronten. Pape Rietdekkers werkt door heel Nederland en daarbuiten aan de meest uiteenlopende projecten in riet. Of u nu uiteindelijk kiest voor een traditioneel rieten dak of een gesloten rietkap, onze specialisten vertellen u graag persoonlijk wat uw mogelijkheden zijn. Voor al uw vragen, informatie en offertes kunt u ons dagelijks bereiken, of bezoeken in onze vestiging in Wijnbergen bij Doetinchem.