Een klassieke Nederlandse rietsoort is het Wiedenriet. De naam van het materiaal is afkomstig van het natuurgebied De Wieden in de kop van Overijssel, waar dit riet in zijn natuurlijke habitat groeit en wordt geoogst. Wiedenriet is een unieke rietsoort die alleen in dit beschermde natuurgebied van ongeveer 5.000 hectare voorkomt. De speciale eigenschappen van Wiedenriet, zoals bijvoorbeeld de hardheid van de stengels, wordt veroorzaakt door de unieke omstandigheden in de Wieden, waaronder de pH-waarde van het water waar de rietkragen aan grenzen. Of deze traditionele, natuurlijke en inheemse rietsoort de beste match is voor uw rieten dak hangt af van een samenspel van factoren. De belangrijkste afweging is de vorm van uw dak en de specifieke hoeken, vlakken en elementen die u erin wilt verwerken.
Overijssels Wiedenriet is maar één van de rietsoorten die we bij Pape Rietdekkers gebruiken. Andere populaire soorten in ons assortiment zijn bijvoorbeeld Kalenberg riet, ook uit Overijssel, of Chinees riet dat we importeren. Welke soort het meest geschikt is voor uw eigen rieten dak moet van geval tot geval worden bepaald, omdat geen enkel project hetzelfde is. Elke soort heeft zijn bijzondere eigenschappen, maar daarnaast spelen weersomstandigheden, bodemgesteldheid en de opbrengst van de oogst een rol bij de kwaliteit van alle rietsoorten. Wiedenriet is in de regel een soort met dikkere rietstengels. De stevigheid van deze stengels maakt Wiedenriet bijzonder geschikt voor het overspannen van grotere oppervlakten. Ook de afvoer van water vanaf het dak verloopt sneller en gemakkelijker dan bij fijnere rietstengels, wat rotting en schimmelvorming tegengaat. Dikkere stengels kunnen echter ook een nadeel zijn, bijvoorbeeld op daken waar veel hoeken en bijzondere vormen in het ontwerp zijn verwerkt.
Als rietdekkers werken we in de regel met natuurproducten, behalve in het geval van kunstriet uiteraard. Wiedenriet is ook typisch zo’n natuurlijk bouwmateriaal. Aan de ene kant is dat prachtig, want wat is er mooier dan een goudgeel rieten dak dat niet uit een fabriek komt, maar gewoon uit de natuur? Aan de andere kant betekent het wel dat elke oogst, elke zending en elke bundel riet anders is dan de vorige. Zo bekeken is het soort riet minder bepalend voor de kwaliteit van uw dak dan de conditie van de batch riet die uw dak bedekt en het vakmanschap van de rietdekker. Gelukkig kunt u wat dat vakmanschap betreft rekenen op Pape Rietdekkers, want wij werken vanuit ruim een eeuw ambachtelijke familietraditie waar we trots op zijn. Daarnaast controleren we elke zending riet die we binnenkrijgen streng op kwaliteit en consistentie, om er zeker van te zijn dat we alleen met de beste materialen werken.
Zoals u merkt komen er een heleboel verschillende aspecten kijken bij de keuze voor de beste rietsoort voor uw rieten dak. Deze beslissing is van essentieel belang voor de goede afloop van uw hele project. Wij stellen graag onze kennis en ervaring ter beschikking om u te helpen de juiste keuze te maken, of u nu particulier bent of aannemer. U kunt ons altijd bellen voor professioneel advies, maar u bent ook meer dan welkom in onze vestiging bij Doetinchem, waar u zelf kunt zien, ruiken en voelen wat de verschillende rietsoorten u te bieden hebben. Samen vinden we ongetwijfeld de ideale rietsoort om uw gedroomde bouwproject werkelijkheid te laten worden.
Dit hangt af van de vorm van uw dak. Sommige rietsoorten lenen zich beter om bepaalde vormen te maken. Daarnaast is de grofheid van het riet een factor die meespeelt. In een persoonlijk gesprek adviseren wij u graag hierover en kunt u op onze locatie de verschillende soorten zien en voelen.
Er zijn ontzettend veel verschillende soorten riet die overal van de wereld vandaan komen. Riet is een natuurproduct en daardoor zal het riet wat op dezelfde plek groeit elk jaar net iets ander zijn. Welke soort riet het beste is voor uw dak hangt af van vele factoren. Dit bespreken wij graag met u in een persoonlijk gesprek waarbij u op onze locatie het riet kunt zien en voelen.
Jaarlijks onderhoud is wenselijk bij een rietendak omdat u door het rietendak bij te houden de levensduur van het rietendak verlengt.