Levensduur van een rieten dak

Riet is een natuurproduct, behalve uiteraard kunstriet, en net als alle natuurlijke materialen heeft natuurriet een bepaalde levensduur, waarna het aan vervanging toe is. Bij een rieten dak wordt de levensduur bepaald door een samenspel van factoren. Daarin heeft de architect een aandeel en zeker ook de rietdekker, maar u speelt zelf ook een belangrijke rol. Hier geven we een overzicht van de manieren om de levensduur van de rietkap zo goed mogelijk te verlengen, want zo zorgt u dat uw dak tientallen jaren in goede conditie blijft.

Hoe lang gaat een rieten dak mee?

Laten we beginnen met het goede nieuws: met de juiste aanleg, de juiste omstandigheden en het juiste onderhoud kan een rieten dak wel vijfentwintig of dertig jaarmooi en functioneel blijven. Toch is de vraag hoe lang een rieten dak mee gaat niet geschikt voor een pasklaar antwoord. Een verkeerd ontworpen dak kan snel achteruit gaan, net als een rietkap die slecht wordt onderhouden. Hoe lang een rieten dak mee kan gaan is in essentie afhankelijk van vocht: met een goede vochthuishouding en afwatering blijft het riet zo lang mogelijk intact.

De hellingshoek van uw rieten dak

De afwatering van een rieten dak is grotendeels afhankelijk van de hellingshoek. Simpel gesteld is een dak met een grotere hellingshoek (dus een schuiner dak) beter in staat om regenwater af te voeren. Op vlakke daken blijft water langer liggen, wat rotting van het riet meer kans geeft. Daar komt bij dat de hellingshoek van de rietstengels niet per se dezelfde is als de hellingshoek van het dak zelf. Deze hoek hangt ook af van de lengte van het riet dat wordt toegepast. Een derde factor in de natuurlijke afwatering is de aanwezigheid van dakkapellen, knikken en hoeken in het dakoppervlak, en dakramen. Ook hier ontstaan punten of zones waar vocht kan ophopen met schadelijke gevolgen. Voor dakramen is een nieuwe oplossing beschikbaar in de vorm van een waterslag met ingebouwde drain, waardoor het water onder de rietkap door kan worden afgevoerd om strepen te voorkomen.

Omgevingsfactoren

Wat omgevingsfactoren betreft is met name de aanwezigheid van hoge bomen een aandachtspunt. ’s Nachts ontstaat rijp of dauw op de bladeren, die ’s morgens steeds op dezelfde plek op het dak druppelt. Daarnaast geven bomen dagelijks op dezelfde plek een slagschaduw op het dakoppervlak. Op deze plekken kan de zon niet optimaal op het riet schijnen, waardoor het natuurlijke drogingsproces minder goed werkt. U ziet dat er veel manieren zijn waarop vocht bepaalt hoe lang een rieten dak mee kan gaan. Dit is absoluut een cruciaal punt om in de gaten te houden bij het ontwerpen van een rieten dak met een lange levensduur.

Onderconstructie, rietsoorten, vakmanschap en de levensduur van uw rieten dak

Ook de onderconstructie speelt een rol bij de levensduur van een rieten dak. Algemeen geldt dat een onderlaag vocht uit de woning van het dak scheidt, maar een deel van het vocht ventileert altijd naar buiten. Ook bij een modern geschroefd rieten dak is het dus zaak om de afwatering optimaal te houden. Als de constructie niet goed wordt uitgevoerd kunnen damplekken voor aantasting door vocht zorgen. Als het om droging gaat biedt de traditionele open rieten kap in dit opzicht een voordeel, omdat hier ook van binnen de woning lucht doorheen kan stromen die kan bijdragen aan het opdrogen van het riet. Daarnaast hebben de gekozen rietsoort en de kwaliteit van de oogst invloed op de levensduur van een rieten dak, net als het vakmanschap van uw rietdekker. Laat u daarom altijd goed informeren voordat u aan het bouwen gaat. Onze specialisten staan voor u klaar, dus aarzel niet om contact op te nemen of ons riet met eigen ogen te komen bekijken in onze vestiging bij Doetinchem.

Veelgestelde vragen

Er is een verschil tussen de functionele levensduur (hoe lang is het dak waterdicht) en de esthetische levensduur (hoe lang vind ik mijn rieten dak nog mooi). Daarnaast spelen vele factoren een rol waarbij alles uiteindelijk neerkomt op hoe snel een rieten dak kan drogen. Want hoe droger het rieten dak hoe langer de levensduur.

Vocht bepaald in grote mate de levensduur van het rieten dak. Hoe droger het dak, hoe langer de levensduur. Daarin spelen verschillende factoren een rol, waaronder hellingshoek, schaduw en zonzijde, bomen, onderconstructie en ook eventueel vocht van binnenuit.

Dit heeft te maken met de hellingshoek die op een dakkapel altijd flauwer is dan de rest van het dak waardoor vocht dieper in het rietpakket dringt en het dak dus langer nat blijft.

Dit zijn de dekdraden waar het rieten dak mee gebonden is.

Dit is een middel wat op het rieten dak gespoten wordt om het schoon te maken en een beginnende alggroei te verwijderen. Dit is belangrijk voor de levensduur van uw rieten dak omdat het daardoor beter kan drogen.