Informatie over rietsoorten

Informatie over rietsoorten

Bij het oriënteren op de vele mogelijkheden van riet als natuurlijk bouwmateriaal is een bepaalde basiskennis essentieel. Pape Rietdekkers heeft meer dan een eeuw ervaring met diverse rietsoorten, ofwel Phragmites australis, onderdeel van de grassenfamilie. Over de hele wereld gebruikt de mensheid al duizenden jaren dekriet om warm, droog en beschut te wonen. Uit deze rijke traditie is onze moderne vakkennis ontstaan. Tot op de dag van vandaag wordt in vele landen uniek riet gekweekt: in Nederland alleen al wordt jaarlijks zo’n 4.500 hectare aan rietstengels geoogst voor gebruik in bouwprojecten. Voor ieder project bestaat een perfecte rietsoort. Of u nu als particulier of als aannemer met het mooie materiaal riet wilt werken, wij helpen u graag om de ideale match voor uw persoonlijke wensen te vinden.

De herkomst van riet

De rietsoort wordt altijd benoemd naar de herkomst. Zo kennen we in Nederland bijvoorbeeld Fries riet, Wieden riet, Kalenbergs riet en duilenriet. In ons eigen land hebben we ongeveer 7.000 hectare aan rietland, waarvan 4.500 hectare ieder jaar wordt gemaaid en verwerkt wordt tot rieten daken. Natuurlijk komt ook veel riet uit het buitenland, zoals Oostenrijks riet en Chinees riet. Elk soort riet heeft zijn eigen kenmerkende eigenschappen en de prijs is afhankelijk van de kwaliteit en het aanbod. De keuze van het soort riet wordt vaak bepaald door de vorm van de kap. Dit komt omdat niet elke rietsoort voor elk dak geschikt is. Grover riet is namelijk sterker dan fijn riet en daardoor geschikt voor grote dakvlakken. Op kleinere daken kiezen we vaker voor fijner riet. Daarnaast maken wij in een aantal gevallen ook gebruik van kunstriet.

Welke rietsoorten zijn geschikt voor rieten kappen?

Rieten kappen zijn er in vele vormen en maten. Het is cruciaal om te weten welke soort riet de beste keuze is voor uw project. Pape Rietdekkers werkt vooral met verschillende soorten riet van Nederlandse bodem, zoals Fries riet en wiedenriet, maar ook met riet uit China, een cultuur die zelf een respectabele traditie in rietdekken kent. Bepalende eigenschappen zijn de stengeldikte, de taaiheid en de celstructuur van het materiaal. Wij testen al ons riet uitvoerig op kwaliteit om steeds de beste resultaten te blijven garanderen. Omdat onze rietkwaliteit hierdoor buiten kijf staat is de vorm van uw rietkap doorslaggevend voor de keuze. Zo is grof riet bijvoorbeeld erg geschikt voor het bedekken van grote overkappingen. Hoewel smaken verschillen geeft fijner riet vaak een mooier esthetisch effect bij kleinere oppervlakken. Daar staat weer tegenover dat dikke rietstengels duurzamer zijn, omdat ze beter ademen en daardoor vocht beter kunnen afvoeren. Daarnaast is kunstriet soms juist weer de slimste keuze, hoewel we met speciale coatings en andere biologische hulpmiddelen ook natuurlijk riet extreem bestendig tegen omgevingsinvloeden kunnen maken. U ziet: er valt een heleboel te kiezen voordat u de rietkap van uw dromen heeft gevonden. Daarom helpen onze specialisten u graag om een weloverwogen beslissing te maken, waar u niet alleen nu, maar ook over tien of twintig jaar nog steeds gelukkig mee bent.

Een rieten dak laten aanleggen? Onze adviseurs staan voor u klaar

We weten uit ervaring dat zelfs de meest ervaren aannemer de keuze voor de beste rietsoort graag maakt met de ervaring en adviezen van onze experts in het achterhoofd. Als particulier is het zo mogelijk nog belangrijker dat u zich goed en professioneel laat adviseren. Riet is en blijft een bijzonder product, natuurlijk of synthetisch, met veel factoren en eigenschappen die moeten worden meegewogen. Bovendien zijn wij trots op ons ambacht: voor ons is elk rieten dak een visitekaartje voor ons vak. In onze vestiging in Doetinchem hebben we veel soorten riet op voorraad, die u kunt bekijken, aanraken en ruiken om zelf uw beeld compleet te maken. We nemen graag de tijd om met u om de tafel te gaan en u bij een kop koffie uitgebreid te informeren over alles dat bij een prachtig en duurzaam rieten dak komt kijken. Ook stellen we met plezier vrijblijvend een offerte voor u op, zodat u gewapend met de juiste kennis uw eigen weloverwogen besluit kunt nemen. We zien u heel graag bij Pape Rietdekkers, dus neem vooral contact op voor een persoonlijke afspraak.

Veelgestelde vragen

Het rieten dak moet voldoende afschot hebben om geen water door te laten. De rietbedekking dient tussen de 28 en 30 cm dik te zijn (haaks gemeten). Het dak moet minimaal een hoek van 30 graden hebben bijvoorbeeld bij dakkapellen en dan bij een maximale lengte van ongeveer 2,5 meter.